Rack audio TNT-FleXy

1
719
Reclamă

Dacă, încet-încet, ai ajuns să-ți definitivezi sistemul audio al visurilor tale (sau mă rog, ceva pe-aproape…) alcătuit din diverse componente mai mult sau mai puțin voluminoase / grele / sensibile, începi să te întrebi cam cum ai putea aranja / organiza / (depozita…) toate aceste aparate electronice. Probabil ai auzit că rack-urile de tip mobilier ale anilor șaptezeci nu sunt tocmai potrivite, fiind greoaie și susceptibile la vibrații și rezonanțe nedorite. Apoi, probabil, ai văzut și numeroase rack-uri „audiofile” moderne echipate cu spike-uri, rafturi de sticlă groasă securizată sau MDF special etc., și descoperi cu amar că acestea nu sunt tocmai ieftine, în special dacă ai nevoie de un număr mai mare (5-6) de rafturi (pick-up, transport CD, DAC, preamplificator, final de putere…). Mai mult decât atât, nu poți întotdeauna să reglezi înălțimea fiecărui raft după necesități.
Soluția? TNT-audio.com îți propune un rack HiFi ieftin, care nu alterează sunetul și e ușor de construit: Rack-ul TNT FleXy!
Poți avea oricâte rafturi dorești, amortizate și izolate independent unul față de celelalte, cu înălțimea fiecăruia ajustabilă micrometric și cu un aspect plăcut (sau cel puțin noi așa credem…) și, nu în ultimul rând, totul la un preț extrem de rezonabil.
Mai jos găsești lista materialelor de care ai nevoie pentru a-ți construi propriul rack TNT FleXy.
Atenție: Rack-ul TNT FleXy utilizează un principiu oarecum diferit față de cel utilizat în mod frecvent în cazul rack-urilor audiofile: în timp ce acestea sunt relativ rigide, rack-ul FleXy (de aici și numele…) este astfel conceput încât vibrațiile provenite din exterior (boxe etc.) sunt amortizate pe măsură ce străbat însăși structura rack-ului.
Deci iată materialele necesare:

  • 3 tije filetate de oțel, lungi de 1m, cu diametrul de 18 mm (M18)
  • pentru FIECARE raft ai nevoie de 6 piulițe de oțel (M18), 6 șaibe de oțel și 6 șaibe de neopren (șaibele obișnuite de cauciuc sunt, de asemenea, bune). Aceste șaibe, atât cele de oțel cât și cele de cauciuc, trebuie să aibă o grosime minimă de 2 mm.
  • N rafturi din MDF (densitate medie), unde N = numărul de rafturi de care ai nevoie. Fiecare raft trebuie să aibă o grosime de 20 mm. Alege dimensiunile pe care le preferi (în mod normal 60 x 40 cm), e de preferat să respecți raportul de aur (vezi interviul cu Cardas)
  • vopsea (dacă nu-ți place aspectul ntural al plăcilor MDF)
  • eventual vopsea amortizoare (poți folosi Noise Killer sau ceva echivalent)
  • ulei de lubrefiere, de preferință cu adaos de grafit.

În primul rând trebuie să stabilești cât de înalt va fi rack-ul tău: este un simplu calcul matematic, trebuie doar să te decizi de câte rafturi ai nevoie și care va fi distanța dintre ele.
Apoi va trebui să lubrefiezi fiecare tijă, după ce ai curățat-o bine de murdărie și rugină. S-ar putea să fie necesar ca această operație să fie repetată periodic, cu excepția cazului în care utilizezi tije filetate din oțel inoxidabil, care costă sensibil mai mult însă sunt garantate pe viață.
Urmează să dai găurile de 18 mm în rafturi, conform schemei prezentate în imaginea de mai jos:

Înainte de a vopsi rafturile (dacă ai decis să o faci), nu uita de stratul amortizor care va trebui aplicat pe fețele inferioare ale rafturilor (nu pe fețele pe care se vor așeza aparatele). Odată ce vopseaua s-a uscat, poți începe să-ți construiești rack-ul, montând piulițele și șaibele conform schemei de mai jos:

Reclamă

Acum rack-ul tău FleXy este gata de asamblare: stabilește înălțimea fiecărui raft, montează 3 spike-uri – câte unul la baza fiecărui picior al rack-ului, și cu ajutorul unei nivele ajustează poziția fiecărui raft pentru a fi perfect orizontal. Acum poți strânge bine toate piulițele.

Odată finalizat, rack-ul ar trebuui să arate ca cel din imaginea cu care începe pagina. Este pe undeva un aspect hi-tech, dar poate fi cu ușurință asimilat unui mobilier clasic, în funcție de nuanța coloristică a rafturilor.

De asemenea, poți utiliza rafturi de marmură în loc de MDF – rack-ul FleXy va fi mult mai greu dar va arăta foarte bine:

Dublu FleXy!
Vă doriți cumva un FleXy DUBLU? Unul dintre cititorii italieni ai tnt-audio (Lorenzo Roncoroni) a construit unul, care arată foarte bine…

Reclamă

1 COMENTARIU

LASĂ UN MESAJ

Te rugăm
Te rugăm introdu numele tău aici