Un final de la Crown, fabricat in USA, Indiana. Locul unde au luat nastere si alte amplificatoare celebre (va mai aduceti aminte linia Philips?)
155W RMS in 8 ohmi pe canal, 20Hz – 100KHz raspuns in frecventa, 0.05% THD, slew rate 8v / microsecunda, damping factor > 750, posibiltate de conectare in bridge, trafo de 1Kw.
A fost recapat integral. Filtrajele de la 13.000uF au crescut la 22.000uF, 105 grade, de la Nichicon. Foarte critic de ales capacitorii, din cauza ca sunt fixati prin radiator, deci distanta intre terminale (care este in inch, nu mm) trebuie sa fie absolut identica, altfel nu „merje”…
De remarcat ca pentru capacitorii mylar s-a folosit una dintre cele mai ciudate si mai proaste variante – terinalele sunt efectiv „infipte” in stack-ul de film. Daca tragi de corpul capacitorului ramai cu el in brate si cu terminalele pe pcb… Am pastrat aceleasi tipuri pentru capacitorii interni, dar am folosit mylari Panasonic non-inductivi, s-au inlocuit celebrele zenere de 10v / 0,5w care fac probleme la aceste modele cu altele de 1,3w, 2% de la Vishay. S-au inlocuit tranzistorii MPSA93 si PN4250A cu originali. S-au refacut la „sange” reglajele de offset (are 2 asemenea reglaje pentru fiecare canal) , s-a verificat bias-ul (reglajul este prin rezistori ficsi), s-au curatat si regenerat poti, s-a degresat si curatat frontul. S-au inlocuit mufele de input cu RCA aurite in locul jack-urilor mono. Am inlocuit si stecherul la cablu, ca era inadit cu un capat de la alt cablu. Sunet specific anilor 70, curat, aerist.
Capacitorii:
Ceramicii:
Celebrii mylari:
Decuplarile de rail:
Aspecte:
Valorile de offset:
RCA:
Cablu retea:
Asamblat, in functionare:
Inca 20 de ani fara griji !
Numai de bine sa auzim!
_________________
Cand orizontul cunoasterii unui om se ingusteaza pana devine un punct, acel om va spune: „ASTA-I PUNCTUL MEU DE VEDERE !”
PS Componentele electronice functioneaza cu fum.Cand iese fumul din ele inceteaza sa mai functioneze.
Hi-Fi sau HiFi (din eng. High Fidelity – înaltă fidelitate, înaltă precizie) este un termen care definește obținerea unei calitatăți înalte de înregistrare și reproducere a sunetului, cu un grad ridicat de fidelitate prin raportare la sursa originală, prin intermediul unor echipamente audio performante, care se supun anumitor standarde de calitate. Termenul este utilizat de către utilizatorii sistemelor stereo de și de pasionații de home audio (audiofili) pentru delimitarea de sunetul de calitate mai slabă produs de echipamente audio de calitate inferioară (echipamente vechi cărora tehnologia vremii nu le permitea atingerea unor performanțe înalte sau echipamente moderne ieftine).
Un efort de a standardiza termenul a fost făcut în 1966 de către institutul german Deutsches Institut für Normung (DIN), prin standardele DIN 45500 și DIN 45000, IEC 60581, GOST 24388-88. Certificarea DIN 45500 oferea, astfel, cumpărătorilor de echipamente audio, garanția că echipamentele respective sunt capabile de o reproducere de foarte bună calitate a sunetului. Teoretic, numai echipamentelor stereo care îndeplinesc aceste norme li se poate atribui termenul „Hi-Fi”. Practic, însă, din păcate, termenul a fost aplicat de-a lungul timpului abuziv, pe o scară destul de largă, unor produse audio care nu atingeau nici măcar specificațiile de bază ale normei DIN.
Dacă, încet-încet, ai ajuns să-ți definitivezi sistemul audio al visurilor tale (sau mă rog, ceva pe-aproape…) alcătuit din diverse componente mai mult sau mai puțin voluminoase / grele / sensibile, începi să te întrebi cam cum ai putea aranja / organiza / (depozita…) toate aceste aparate electronice. Probabil ai auzit că rack-urile de tip mobilier ale anilor șaptezeci nu sunt tocmai potrivite, fiind greoaie și susceptibile la vibrații și rezonanțe nedorite. Apoi, probabil, ai văzut și numeroase rack-uri „audiofile” moderne echipate cu spike-uri, rafturi de sticlă groasă securizată sau MDF special etc., și descoperi cu amar că acestea nu sunt tocmai ieftine, în special dacă ai nevoie de un număr mai mare (5-6) de rafturi (pick-up, transport CD, DAC, preamplificator, final de putere…). Mai mult decât atât, nu poți întotdeauna să reglezi înălțimea fiecărui raft după necesități. Soluția? TNT-audio.com îți propune un rack HiFi ieftin, care nu alterează sunetul și e ușor de construit: Rack-ul TNT FleXy! Poți avea oricâte rafturi dorești, amortizate și izolate independent unul față de celelalte, cu înălțimea fiecăruia ajustabilă micrometric și cu un aspect plăcut (sau cel puțin noi așa credem…) și, nu în ultimul rând, totul la un preț extrem de rezonabil. Mai jos găsești lista materialelor de care ai nevoie pentru a-ți construi propriul rack TNT FleXy. Atenție: Rack-ul TNT FleXy utilizează un principiu oarecum diferit față de cel utilizat în mod frecvent în cazul rack-urilor audiofile: în timp ce acestea sunt relativ rigide, rack-ul FleXy (de aici și numele…) este astfel conceput încât vibrațiile provenite din exterior (boxe etc.) sunt amortizate pe măsură ce străbat însăși structura rack-ului. Deci iată materialele necesare:
3 tije filetate de oțel, lungi de 1m, cu diametrul de 18 mm (M18)
pentru FIECARE raft ai nevoie de 6 piulițe de oțel (M18), 6 șaibe de oțel și 6 șaibe de neopren (șaibele obișnuite de cauciuc sunt, de asemenea, bune). Aceste șaibe, atât cele de oțel cât și cele de cauciuc, trebuie să aibă o grosime minimă de 2 mm.
N rafturi din MDF (densitate medie), unde N = numărul de rafturi de care ai nevoie. Fiecare raft trebuie să aibă o grosime de 20 mm. Alege dimensiunile pe care le preferi (în mod normal 60 x 40 cm), e de preferat să respecți raportul de aur (vezi interviul cu Cardas)
vopsea (dacă nu-ți place aspectul ntural al plăcilor MDF)
eventual vopsea amortizoare (poți folosi Noise Killer sau ceva echivalent)
ulei de lubrefiere, de preferință cu adaos de grafit.
În primul rând trebuie să stabilești cât de înalt va fi rack-ul tău: este un simplu calcul matematic, trebuie doar să te decizi de câte rafturi ai nevoie și care va fi distanța dintre ele. Apoi va trebui să lubrefiezi fiecare tijă, după ce ai curățat-o bine de murdărie și rugină. S-ar putea să fie necesar ca această operație să fie repetată periodic, cu excepția cazului în care utilizezi tije filetate din oțel inoxidabil, care costă sensibil mai mult însă sunt garantate pe viață. Urmează să dai găurile de 18 mm în rafturi, conform schemei prezentate în imaginea de mai jos:
Înainte de a vopsi rafturile (dacă ai decis să o faci), nu uita de stratul amortizor care va trebui aplicat pe fețele inferioare ale rafturilor (nu pe fețele pe care se vor așeza aparatele). Odată ce vopseaua s-a uscat, poți începe să-ți construiești rack-ul, montând piulițele și șaibele conform schemei de mai jos:
Acum rack-ul tău FleXy este gata de asamblare: stabilește înălțimea fiecărui raft, montează 3 spike-uri – câte unul la baza fiecărui picior al rack-ului, și cu ajutorul unei nivele ajustează poziția fiecărui raft pentru a fi perfect orizontal. Acum poți strânge bine toate piulițele.
Odată finalizat, rack-ul ar trebuui să arate ca cel din imaginea cu care începe pagina. Este pe undeva un aspect hi-tech, dar poate fi cu ușurință asimilat unui mobilier clasic, în funcție de nuanța coloristică a rafturilor.
De asemenea, poți utiliza rafturi de marmură în loc de MDF – rack-ul FleXy va fi mult mai greu dar va arăta foarte bine:
Dublu FleXy! Vă doriți cumva un FleXy DUBLU? Unul dintre cititorii italieni ai tnt-audio (Lorenzo Roncoroni) a construit unul, care arată foarte bine…
Verdict: Copland CDA 825 e un player grozav. Dacă ești pasionat de CD playere din gama de top, merită să-l asculți!
Testat la £4298.
Copland CDA 825
PRO:
un nivel ridicat de claritatre
dinamică subtilă
soundstage organizat
construcție și finisaj de calitate
CONTRA:
nu are intrări digitale
Modestia în cazul prezentării unui produs s-ar putea să nu vândă prea mult, dar în cazul companiei daneze Copland această modestie este binecunoscută și nu a împiedicat-o să se mențină în top mai bine de trei decenii.
În tot acest timp, nu am încetat să admirăm produsele companiei și tendința de a combina estetica clasică cu o calitate ridicată a sunetului, toate acestea la prețuri decente pentru standardele high-end.
Recenzie Copland CDA 825: Design
Copland CDA 825 este un CD player dedicat, conceput pentru a scoate tot ce e mai bun din tradiționalele Red Book-uri. Nu există nici măcar un semn de trecere către SACD, DVD-Audio sau chiar computer audio. De fapt, priviți panoul din spatele aparatului și veți găsi doar o singură ieșire digitală coaxială alături de conexiunile analogice RCA și balansate.
Copland s-a concentrat pe obținerea elementelor de bază corecte. Carcasa este solidă și finisată frumos, oferind playerului o aură de lux subestimat. Destul de neobișnuit, design-ul CDA 825 este de tip top-loading. Acest lucru îl face pe undeva să pară mai special decât unitățile echipate cu sertare, dar înseamnă și că playerul trebuie să fie plasat pe raftul superior al oricărui rack.
Copland CDA 825
Recenzie Copland CDA 825: Caracteristici
Transportul este un Philips CD-Pro2LF, conceput special pentru operare top-loading, și e rapid și silențios. Odată ce transportul citește datele de pe CD, acestea sunt, în mod destul de neobișnuit pentru un CD player integrat, trimise într-un buffer. (Informația care părăsește transportul are, invariabil, un anumit nivel de jitter. Trecerea semnalului printr-un buffer, urmată de un recloking precis, scade în mod semnificativ jitter-ul, ceea ce înseamnă că circuitul de conversie digital-analogic va lucra cu un semnal de calitate mai ridicată.) Utilizarea acestui buffer adaugă o întârziere de aproximativ 2 secunde în calea de semnal, ceea ce înseamnă că dacă apeși butonul „Stop” în timp ce playerul redă o piesă muzicală, aceasta va fi redată în continuare o mică perioadă de timp până se va opri efectiv. Acest lucru poate părea puțin ciudat la început, dar ajungi să te obișnuiești în cele din urmă.
Copland a urmat calea testată și sigură din zona high-end de a folosi două DAC-uri pe canal. Acest lucru diminuează zgomotul nedorit, și prin urmare raportul semnal / zgomot va fi îmbunătățit.
Convertoarele analog-digitale folosite sunt chip-urile Wolfsan WM8741 de 24 biți / 192 kHz, bine apreciate. Ca întotdeauna, pe lângă alegerea unui kit high-end bun, s-a depus multă muncă în proiectarea sursei de alimentare, a layout-ului circuitelor analogice și în alegerea componentelor potrivite pentru a obține cea mai bună calitate a sunetului.
Copland CDA 825
Recenzie Copland CDA 825: Performanță
Începeți să ascultați și este evident că toată munca depusă de Copland a dat roade. Acesta este un player extrem de capabil.
Un lucru de luat în considerare este că nivelul semnalului de ieșire al lui Copland CDA 825 este în registrul superior. Prin ieșirile analogice nebalansate (RCA), acesta furnizază 2,4 volți, față de cei 2,0 volți pe care îi regăsim la majoritatea aparatelor uzuale. Iar acest nivel se dublează, la 4.8 volți, prin conexiunea balansată, spre deosebire de standardul industrial de 4,0 volți.
Deși un nivel ridicat al semnalului de ieșire nu este o problemă în sine, trebuie să țineți cont de acest aspect și să egalizați nivelul semnalelor de ieșire în cazul în care doriți să comparați CDA 825 cu rivalii. Un sunet mai puternic atrage în mod invariabil atenția unui ascultător în timpul unei demonstrații comparative.
CDA 825 recuperează o mulțime de informații de pe CD. Are o prezentare deschisă, spațioasă, care se îndreaptă ușor spre partea mai seacă a tonalității neutre. Menționăm acest lucru mai degrabă ca o observație decât ca o critică. Este doar ceva de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de matching-ul sistemului.
Recenzie Copland CDA 825: Rivali
Introdu în Copland un disc precum Push the Sky Away al lui Nick Cave și playerul strălucește. Acest album are nevoie de o notă subtilă, cu dinamică și un nivel ridicat de introspecție, în combinație cu o senzație marcată de coeziune în întreaga gamă de frecvențe: Copland face față cu brio. Se remarcă un grad înalt de perceptivitate și suficientă claritate pentru a reda performanțele vocale joase ale lui Cave, cu toată emoția intactă.
Treceți la ceva mai puternic, cum ar fi Pon de Floor al lui Major Lazer, iar Copland schimbă macazul cu ușurință. Aparatul are „vână” și genul de bas solid, puternic, care are o structură cu adevărat fizică.
Spre deosebire de rivali precum Naim CDX2, acest Copland nu împinge aspectele ritmice ale muzicii în prim plan, și ar putea fi puțin subevaluat în acest sens. Ascultați însă cu atenție și veți găsi că informațiile sunt încă acolo, la fel ca și senzația de calm și organizare.
Uvertura 1812 a lui Ceaikovski prezintă dinamica și punch-ul lui Copland, dar îi oferă și șansa de a arăta o scenă sonoră largă și expansivă, care este populată cu instrumente bine poziționate. CDA 825 este chiar acasă aici, oferind un sunet amplu dramatic dar și delicat.
Copland CDA 825
Recenzie Copland CDA 825: Verdict
În cursa acerbă pentru streamingul de muzică este ușor să uităm că mulți dintre noi încă mai avem colecții mari de CD-uri. Dacă doriți cu adevărat să auziți ce este pe aceste discuri, CDA 825 este un mod excelent de a face acest lucru.
(recenzie publicată de What Hi-Fi?, 10 aprilie 2013)
Până la lansarea oficiala HiFiMaster.ro, profităm de vremea bună și ieșim la iarbă verde. E zi de post și amânăm festinul carnivor, așa că ne mulțumim, deocamdată, doar cu vegetalele. Astăzi, cartofi pe disc.